Skraplotter

Skraplotter uppfanns redan på 1970-talet, och var en i princip omedelbar och gigantisk framgång. Att skrapa fram sin vinst var lite grann som att spela på enarmade banditer, vilket kanske kan förklara en del av lockelsen. Att vinsten till skillnad från i andra lotterier delades ut direkt efter att du köpt och skrapat lotten, och du inte behövde vänta på veckans dragning spelade också in. Till Sverige kom skraplotten 1986, i form av Triss. Triss blev även den en omedelbar och stor framgång, som fortfarande är mycket populär. Idag finns dock ett antal olika varianter att välja mellan, såsom tialotten, även om ingen av dem kan mäta sig med triss.

Liksom alla andra former av spel finns skraplotter även på nätet. Det är dock lite svårt att tänka på dem som skraplotter, även om de vanligtvis följer originalmallen mycket nära. Tillägget av ljud och animation gör att de känns rätt så väsensskilda från ”riktiga” trisslotter. Men det är inte av ondo. Att direkt överföra någonting till datoriserad form, utan att förstå att en datorskärm inte är ”verkligheten” är dumt. Nätpoker, till exempel, följer ju reglerna för poker, men accepterar också skillnaderna, med extremt snabba spel på flera bord samtidigt och liknande.

Skraplotter på nätet är också ofta interaktiva på ett sätt som pappersskraplotter inte kan vara. En pappersskraplott där det bara är tillåtet att skrapa till exempel ett av 9 fält för att se om man hittade ”vinstrutan”, och där du inte kan fortsätta skrapa efter denna första ruta skulle ju knappast fungera i praktiken. Men för ett nätcasino är det inga som helst problem. Visst finns det mängder med skraplotter av ”klassiskt” snitt också, men varför inte följa med utvecklingen. Datoriserade skraplotter må skilja sig från den klassiska varianten, men det är knappast till det sämre.